Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Melih Güzel
Tarihçe
Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümüne bağlı Aşçılık Programının açılması, Yükseköğretim
Kurulu Başkanlığı'nın 26/01/2018 tarihli ve 75850160-101.03.01-E.7017 sayılı yazısına istinaden gerçekleşmiştir. Programımız, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılından itibaren örgün öğretim şeklinde eğitim-öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı bitiren öğrencilere “Aşçı” unvanı verilir.
Kabul Koşulları
Aşçılık programı, lise eğitiminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler ilgili meslek
lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme
Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile seçilmektedir. Program her yıl
yaklaşık, 30 öğrenci almaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Aşçılık Programından mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları:
• Aile ve Tüketici Bilimleri
• Beslenme ve Diyetetik
• Gastronomi
• Gastronomi ve Mutfak Sanatları
• Mutfak Sanatları ve Yönetimi
Mezuniyet Koşulları
Aşçılık Programında okuyacak olan öğrencilerin mezun olabilmeleri için, Ders Dağılım Çizelgesinde belirtilen ders yükünü başarıyla tamamlamaları ve staj çalışmalarında başarılı olmaları gerekmektedir.
İstihdam Olanakları
Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler;
• Okul mutfağı,
• Hastane mutfakları,
• Fabrika mutfağı,
• Ordu mutfağı,
• İşyeri mutfağı,
• Yemek fabrikaları mutfağı,
• Otel mutfağı,
• Restoran mutfağı,
• Gemi mutfağı,
• Uçak mutfağı,
• Tren mutfağı,
• Otobüs mutfaklarında görev alabilirler.
Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali
düşüktür.
Adı Soyadı | Anabilim Dalı | Eposta | Dahili |
---|---|---|---|
Dr. Öğr. Üyesi Melih Güzel | Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri | melihguzel@gumushane.edu.tr | 3603 |
Öğr. Gör. Rahman Kılıç | Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri | rahman@gumushane.edu.tr | 3622 |
Öğr. Gör. Ayşegül Yurtışığı | Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri | aysegul.yurtisigi@gumushane.edu.tr | 3608 |
Öğr. Gör. Rıfat Pir | Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri | rifat.pir@gumushane.edu.tr |
ŞİRAN MUSTAFA BEYAZ MESLEK YÜKSEKOKULU
OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
AŞÇILIK PROGRAMI DERSLERİ
1.YARIYIL
Ders Kodu |
Dersin adı |
AITB191 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi - I |
AŞL 101 |
Mutfak Planlama |
AŞL 103 |
Gastronomi ve Yiyecek Tarihi |
AŞL 107 |
Temel Mutfak Teknikleri ve Uygulamaları |
TDB 101 |
Türk Dili - I |
YDB 115 |
Mesleki İngilizce - I |
AŞLSEC105 |
İşçi Sağlığı ve Güvenliği |
AŞLSEC107 |
Beslenmenin Temel İlkeleri |
DGR 101 |
Değerlerimiz |
2.YARIYIL
Ders Kodu |
Dersin adı |
AITB192 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi - II |
AŞL 102 |
Menü Planlama |
AŞL 106 |
Gıda Teknolojisi |
AŞL 108 |
Pişirme Yöntemleri |
STJ 102 |
Staj |
TDB 102 |
Türk Dili - II |
YDB 116 |
Mesleki İngilizce - II |
AŞLSEC102 |
Gıda Saklama Teknolojisi |
AŞLSEC108 |
Mesleki Etik |
3.YARIYIL
Ders Kodu |
Dersin adı |
AŞL 201 |
Soğuk Mutfak |
AŞL 205 |
Pastane Ürünleri |
AŞL 207 |
Yöresel Mutfaklar - I |
AŞL 215 |
Aromatik Bitkiler ve Baharatlar |
AŞL 217 |
Gıda Kimyası |
AŞL 219 |
Hijyen ve Sanitasyon |
AŞLSEC205 |
Mesleki İngilizce-III |
AŞLSEC207 |
Bilişim Teknolojileri |
4.YARIYIL
Ders Kodu |
Dersin adı |
AŞL 204 |
Dünya Mutfakları |
AŞL 206 |
Ziyafet Mutfağı |
AŞL 208 |
Yöresel Mutfaklar - II |
AŞL 210 |
Yiyecek ve İçecek Yönetimi |
AŞL 214 |
Maliyet Kontrolü ve Satın Alma |
AŞL 216 |
Otel İşletme Yönetimi |
STJ 202 |
Staj |
AŞLSEC204 |
Gıda Katkı Maddeleri |
AŞLSEC206 |
İlk Yardım ve Acil Bakım |