Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu

Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri

Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri

Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Melih Güzel

Tarihçe

Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümüne bağlı Aşçılık Programının açılması, Yükseköğretim

Kurulu Başkanlığı'nın 26/01/2018 tarihli ve 75850160-101.03.01-E.7017 sayılı yazısına istinaden gerçekleşmiştir. Programımız, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılından itibaren örgün öğretim şeklinde eğitim-öğretime başlamıştır.

Kazanılan Derece

Programı bitiren öğrencilere “Aşçı” unvanı verilir.

Kabul Koşulları

Aşçılık programı, lise eğitiminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler ilgili meslek

lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme

Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile seçilmektedir. Program her yıl

yaklaşık, 30 öğrenci almaktadır.

Üst Kademeye Geçiş

Aşçılık Programından mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları:

• Aile ve Tüketici Bilimleri

• Beslenme ve Diyetetik

• Gastronomi

• Gastronomi ve Mutfak Sanatları

• Mutfak Sanatları ve Yönetimi

Mezuniyet Koşulları

Aşçılık Programında okuyacak olan öğrencilerin mezun olabilmeleri için, Ders Dağılım Çizelgesinde belirtilen ders yükünü başarıyla tamamlamaları ve staj çalışmalarında başarılı olmaları gerekmektedir.

İstihdam Olanakları

Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler;

• Okul mutfağı,

• Hastane mutfakları,

• Fabrika mutfağı,

• Ordu mutfağı,

• İşyeri mutfağı,

• Yemek fabrikaları mutfağı,

• Otel mutfağı,

• Restoran mutfağı,

• Gemi mutfağı,

• Uçak mutfağı,

• Tren mutfağı,

• Otobüs mutfaklarında görev alabilirler.

Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali

düşüktür.

Adı Soyadı Anabilim Dalı Eposta Dahili
Dr. Öğr. Üyesi Melih Güzel Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri melihguzel@gumushane.edu.tr 3603
Öğr. Gör. Rahman Kılıç Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri rahman@gumushane.edu.tr 3622
Öğr. Gör. Ayşegül Yurtışığı Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri aysegul.yurtisigi@gumushane.edu.tr 3608
Öğr. Gör. Rıfat Pir Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri rifat.pir@gumushane.edu.tr