Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu

Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri

Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri

Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Melih Güzel

Tarihçe

Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümüne bağlı Aşçılık Programının açılması, Yükseköğretim

Kurulu Başkanlığı'nın 26/01/2018 tarihli ve 75850160-101.03.01-E.7017 sayılı yazısına istinaden gerçekleşmiştir. Programımız, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılından itibaren örgün öğretim şeklinde eğitim-öğretime başlamıştır.

Kazanılan Derece

Programı bitiren öğrencilere “Aşçı” unvanı verilir.

Kabul Koşulları

Aşçılık programı, lise eğitiminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler ilgili meslek

lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme

Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile seçilmektedir. Program her yıl

yaklaşık, 30 öğrenci almaktadır.

Üst Kademeye Geçiş

Aşçılık Programından mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları:

• Aile ve Tüketici Bilimleri

• Beslenme ve Diyetetik

• Gastronomi

• Gastronomi ve Mutfak Sanatları

• Mutfak Sanatları ve Yönetimi

Mezuniyet Koşulları

Aşçılık Programında okuyacak olan öğrencilerin mezun olabilmeleri için, Ders Dağılım Çizelgesinde belirtilen ders yükünü başarıyla tamamlamaları ve staj çalışmalarında başarılı olmaları gerekmektedir.

İstihdam Olanakları

Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler;

• Okul mutfağı,

• Hastane mutfakları,

• Fabrika mutfağı,

• Ordu mutfağı,

• İşyeri mutfağı,

• Yemek fabrikaları mutfağı,

• Otel mutfağı,

• Restoran mutfağı,

• Gemi mutfağı,

• Uçak mutfağı,

• Tren mutfağı,

• Otobüs mutfaklarında görev alabilirler.

Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali

düşüktür.

Adı Soyadı Anabilim Dalı Eposta Dahili
Dr. Öğr. Üyesi Melih Güzel Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri melihguzel@gumushane.edu.tr 3603
Öğr. Gör. Rahman Kılıç Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri rahman@gumushane.edu.tr 3622
Öğr. Gör. Ayşegül Yurtışığı Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri aysegul.yurtisigi@gumushane.edu.tr 3608
Öğr. Gör. Rıfat Pir Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri rifat.pir@gumushane.edu.tr

ŞİRAN MUSTAFA BEYAZ MESLEK YÜKSEKOKULU

OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ

AŞÇILIK PROGRAMI DERSLERİ

 

1.YARIYIL

Ders Kodu

Dersin adı

AITB191

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi - I

AŞL 101

Mutfak Planlama

AŞL 103

Gastronomi ve Yiyecek Tarihi

AŞL 107

Temel Mutfak Teknikleri ve Uygulamaları

TDB 101

Türk Dili - I

YDB 115

Mesleki İngilizce - I

AŞLSEC105

İşçi Sağlığı ve Güvenliği

AŞLSEC107

Beslenmenin Temel İlkeleri

DGR 101

Değerlerimiz

 

2.YARIYIL

Ders Kodu

Dersin adı

AITB192

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi - II

AŞL 102

Menü Planlama

AŞL 106

Gıda Teknolojisi

AŞL 108

Pişirme Yöntemleri

STJ 102

Staj

TDB 102

Türk Dili - II

YDB 116

Mesleki İngilizce - II

AŞLSEC102

Gıda Saklama Teknolojisi

AŞLSEC108

Mesleki Etik

 

 

3.YARIYIL

Ders Kodu

Dersin adı

AŞL 201

Soğuk Mutfak

AŞL 205

Pastane Ürünleri

AŞL 207

Yöresel Mutfaklar - I

AŞL 215

Aromatik Bitkiler ve Baharatlar

AŞL 217

Gıda Kimyası

AŞL 219

Hijyen ve Sanitasyon

AŞLSEC205

Mesleki İngilizce-III

AŞLSEC207

Bilişim Teknolojileri

 

4.YARIYIL

Ders Kodu

Dersin adı

AŞL 204

Dünya Mutfakları

AŞL 206

Ziyafet Mutfağı

AŞL 208

Yöresel Mutfaklar - II

AŞL 210

Yiyecek ve İçecek Yönetimi

AŞL 214

Maliyet Kontrolü ve Satın Alma

AŞL 216

Otel İşletme Yönetimi

STJ 202

Staj

AŞLSEC204

Gıda Katkı Maddeleri

AŞLSEC206

İlk Yardım ve Acil Bakım