Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu

Mülkiyet Koruma ve Güvenlik

Mülkiyet Koruma ve Güvenlik

Doktor Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Abdulveli Sirat

MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ

 

Bölüm Başkanı: Dr. Öğretim Üyesi Abdulveli SİRAT

 

ACİL DURUM VE AFET YÖNETİMİ PROGRAMI

 

Programa Ait Bilgiler

2018-2019 Eğitim-öğretim yılında Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Acil Durum ve Afet Yönetimi programı olarak faaliyete başlamış, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ise bölümümüz aktif olarak öğrenci almaya başlamıştır. Bölümde birinci öğretim örgün programı aktiftir.

 

TANITIM

Program Hakkında

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal ve insan kaynaklı acil durum ve afetler artış göstermektedir. Gerçekleşen tüm acil durum ve afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında risk ve zarar azaltılması çalışmaları ile yönetimi çalışmalarında nitelikli uzmanlara ihtiyaç da artmaktadır.

Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı, öğrencilerine genel acil durum ve afet yönetimi eğitimi verirken onları çözüm üretici ve iletişim becerileri güçlü afet öncesi planlama, acil durumlarda güvenlik, tahliye konularında ve yasal uygulamalarda başarılı uzmanlar olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Yüksekokulumuzda öğrenci alımı yapılacak olan Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı ile öğrencilere acil durum ve afet yönetimi eğitimi verirken onları çözüm üretici, afet öncesi planlama, acil durumlarda güvenlik ve tahliye konularında ve yasal uygulamalarda donanımlı ve becerikli teknikerler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Yüksekokulumuzda Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı’ndan iki yıllık bir eğitim ve öğretimden sonra mezun olan öğrenciler “Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri” unvanı alacaklardır. Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikerleri, başta İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü’ne bağlı tüm birimlerde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri, bu müdürlüklere bağlı birimler, AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü ve itfaiye teşkilatlarında, Sağlık Bakanlığı, Hastaneler, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yerel Yönetimler, Kızılay, UMKE resmi ve özel gibi kuruluşlarda çalışma imkânı bulacaklardır.

Programın öğretim dili Türkçe’dir.

 

Mezuniyet Koşulları

Öğrenciler 120 AKTS karşılığı dersi tamamlamak zorundadır. Ayrıca 4.00 Üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması almalıdırlar.

 

 

Ders Muafiyeti

ÖSYM tarafından yapılan sınava girerek, birinci sınıfa kesin kaydını yaptıran öğrenciler, öğrenime başlayacakları eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde başvurmaları halinde, önceden diğer yükseköğretim kurumlarında başardıkları derslerden ilgili yönetim kurulu kararı ile muaf kabul edilebilir. Bu takdirde bulunduğu sınıfta alması gereken toplam kredi miktarının en az %75’inden muaf olan bir öğrencinin intibak ettirileceği bir üst sınıf belirlenir. Bu durumda intibak ettirilen süre azami öğrenim süresinden düşülür.


Yatay Geçiş

Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için ilgili yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili yükseköğretim kurumunun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemek şarttır.

Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından almış olduğu dersler muaf tutularak, diploma programını bitirdiği yükseköğretim kurumundan almış olduğu derslere göre genel not ortalaması belirlenir.

 

Dikey Geçiş

Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı mezunları, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile çeşitli üniversitelerin Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri programlarına geçiş yaparak eğitimlerini devam ettirebilirler.

Öğrenciler, bu programı başarı ile tamamlayarak mezun olmaları halinde isterlerse ÖSYM tarafından yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek aşağıdaki lisans programlarında lisans öğrenimlerine devam edebilirler;

Örgün Eğitim:

Acil Yardım ve Afet Yönetimi
Hemşirelik
Sağlık Yönetimi
Sosyal Hizmet

Açıköğretim: (5. yarıyıldan devam edebilecek programlar)

Acil Yardım ve Afet Yönetimi
Sağlık Yönetimi
Sosyal Hizmet
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
İktisat
Kamu Yönetimi
Maliye
Uluslararası İlişkiler
İşletme
Konaklama İşletmeciliği
Halkla İlişkililer ve Reklamcılık
Halkla İlişkililer ve Tanıtım
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Turizm İşletmeciliği

 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına tabi tutulurlar Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavın katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarı yıl sonu Sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB; CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenci başarılı sayılır. Ayrıca bir yarı yıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. 

Adı Soyadı Anabilim Dalı Eposta Dahili
Doç. Dr. Abdulveli Sirat Mülkiyet Koruma ve Güvenlik awsirat@gumushane.edu.tr 3612
Dr. Öğr. Üyesi Hikmet Akyol Mülkiyet Koruma ve Güvenlik hikmetakyol@gumushane.edu.tr 3616
Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kıymış Mülkiyet Koruma ve Güvenlik ibrahimkiymis@gumushane.edu.tr 3616
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Kurt Mülkiyet Koruma ve Güvenlik pinar.kurt@gumushane.edu.tr
Öğr. Gör. Okan Demir Mülkiyet Koruma ve Güvenlik demir@gumushane.edu.tr 3620